MENU
Onze fascinatie voor het oplossend vermogen van architectuur drijft ons.
Door te onderzoeken, samen te werken, te innoveren en gewoon te doen komen we verder.
Project
Aan de Visserstraat in Eindhoven wordt een gedeelte van het bedrijventerrein omgebouwd tot een groene wijk, het Gildekwartier.
Het concept voor de inbreiding van de Visserstraat is een alternatieve benadering voor de verdichting zoals die momenteel plaatsvindt in de binnenstad van Eindhoven. Terwijl de Brainport laag in de binnenstad zich bewust lostrekt van zijn ondergrond, ontstaat het concept voor de Visserstraat daarentegen juist vanuit de locatie en wordt het DNA van de plek in het ontwerp tot uiting gebracht.
De Visserstraat ligt achter de Kruisstraat bij het begin van de Woenselse markt. Begin 20e eeuw was de Woenselse markt omzoomd met een dubbele bomenrij, maar momenteel is er weinig groen aanwezig in de wijk. Het concept zet in op een versterking van de groenkwaliteit en verhoogt hiermee de kwaliteit van de woonsfeer. De bebouwing aan de Kruisstraat is hier grotendeels Wederopbouwarchitectuur met een stapeling van functies; kleinschalige winkels op de begane grond en wonen hierboven. Deze stapeling van functies wordt ook doorgezet in het Gildekwartier. De Wederopbouwperiode wordt gekenmerkt door een sterk optimisme. Dit optimisme krijgt nieuw elan op deze plek. Het Gildekwartier zal ook een positieve stimulans zijn voor dit wijkdeel. Vergroening, stapeling en optimisme zijn de dragers voor deze ontwikkeling.
Stedenbouwkundig gezien is het een inbreiding aan weerszijden van een binnenstraat met kleinschalige bedrijvigheid, waarbij er een nieuwe verbindingsroute wordt gemaakt met de Kruisstraat en een straatwand wordt ingevuld aan de Verwerstraat.
Om de plek ecologisch te versterken en om de collectiviteit te vergroten is er een tweede groen maaiveld gecreëerd waaraan gewoond wordt. Hiermee wordt het parkeren uit het oog onttrokken en worden de leefbaarheid en woonkwaliteit vergroot. Diverse woongebouwen staan gegroepeerd op dit klimaatrobuuste maaiveld. In de plint en op dit maaiveld komen alle activiteiten samen; wonen, werken, voorzieningen, verblijven en recreëren.
Via zogenoemde groene pockets worden de woongebouwen ontsloten en is dit tweede maaiveld te bereiken. Een groene verbinding over dit daklandschap stimuleert voetgangersbeweging tussen de voorzieningen aan de Visserstraat en het winkelgebied langs de Kruisstraat.
De architectuur verwijst naar de gelaagde historie van de omgeving; het voormalig bedrijventerrein, de hoge dichtheid arbeiderswijk en diversiteit aan (winkel)voorzieningen. In de plint is de beeldtaal van loodsen af te lezen, de terug liggende bouwblokken hebben een helder afleesbare structuur die kloek en industrieel oogt. Als derde laag zijn hierop lichte dakopbouwen voorzien. Naast het tweede maaiveld worden ook de overige daken maximaal benut als groenvoorziening, buitenruimte of waterberging. Verdere vergroening van het plan gebeurt door verticale begroeiing van de trappenhuizen, balkonrasters en galerijen.
De mix in grootte van appartementen en variatie in zowel koop als huur maakt het Gildekwartier aantrekkelijk voor diverse doelgroepen. Met deze groene stedelijke verdichting maken we van dit voormalig bedrijventerrein een welkome aantrekkelijke woonomgeving, niet alleen voor de toekomstige bewoners maar ook voor bewoners uit de omgeving.
Opdrachtgever
Kragt en Jurek Verouden
Status
Definitief ontwerp
Programma
184 woningen met voorzieningen, werkruimtes en parkeergarage
Team
Tom van Tuijn stedenbouw
Adviseurs
Staro adviseurs voor natuur en buitengebied, Landschapontwerp Studio Siebers, Constructie Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau, Bouwfysisch adviseur Cauberg Huygen, Installatie Huygen installatie adviseurs
Aannemer
Bouwbedrijf Van Grunsven B.V.
Uitvoering daktuinen en openbare ruimte
Heesakkers infra
©2020 FAAM ARCHITECTS. ALL RIGHTS RESERVED.